Vakantieverhuur in Knokke-Heist

Je tweede verblijf verhuren aan de kust: wat mag er?

Vastgoed verhuren in Knokke-Heist biedt heel wat mogelijkheden en is een interessante manier om het rendement op je investering in vastgoed te verhogen. Naast langetermijnverhuur kun je er ook voor kiezen - een deel van - je woning of appartement te verhuren voor korte termijn.

Zeker aan de kust zijn er heel wat mogelijkheden: toeristen die een weekje of twee in Knokke willen verblijven, zakenmensen die voor het werk een bepaalde periode huisvesting nodig hebben of misschien ken je vrienden aan wie je je woonst een tijdje wil verhuren. Voordat je aan kortetermijn- of vakantieverhuur begint, al dan niet via internetplatformen als Airbnb of via verhuurkantoren, is het noodzakelijk rekening te houden met een aantal zaken. Wij zochten alvast het een en ander voor je uit.

Wat is vakantieverhuur?

Bij seizoensverhuur of vakantieverhuur verhuur je je appartement of huisje per dag, week of maand aan bezoekers. Je kunt dit het hele jaar door doen of enkel voor bepaalde periodes, dat kies je helemaal zelf. Toeristen trekken het hele jaar door naar de zee, niet enkel in de zomer of tijdens de kerstperiode. Het voordeel van vakantieverhuur is dat je een hogere prijs kan vragen dan voor klassiek verhuur, zeker tijdens het hoogseizoen. Daarnaast ben je niet verplicht om je appartement of woning te verhuren, als je liever zelf tijd in je tweede verblijf spendeert, dan is dat perfect mogelijk. Je beslist volledig zelf wanneer en voor hoe lang je verhuurt.

Hoewel je de duur van de overeenkomst kunt kiezen, is het aangeraden die toch te begrenzen, zodat het duidelijk gaat over een overeenkomst voor bepaalde tijd. De overeenkomst schriftelijk vastleggen is ook aangeraden, hoewel een mondelinge afspraak theoretisch gezien mag.

Voorwaarden voor verhuur

Eén van de voorwaarden om te mogen verhuren is dat je moet nagaan of dat toegelaten is volgens de statuten van het gebouw. Agimobel kan je hier verder in adviseren en navragen bij de Vereniging van Mede-eigenaren (VME) of dit voor jouw appartement wel mag.

Basisnormen en minimumvereisten van de woning

Hou er rekening mee dat je woning aan bepaalde basisvoorwaarden moet voldoen voordat het verhuurd mag worden. Denk hierbij aan brandveiligheid, hygiëne en basiscomfort. Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid. Zorg er ook voor dat er een EHBO-kit en een overzicht met de belangrijkste noodnummers aanwezig is in de woning.

 

Verzekeringen en belastingen

Qua verzekeringen ben je wettelijk verplicht een brandverzekering te nemen. Het brandveiligheidsattest laat je ondertekenen door de lokale brandweer. Ook moet je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kunnen voorleggen. Hiervoor vraag je best advies aan je makelaar, zij kunnen je advies op maat geven.

Je bent verplicht om je huurinkomsten aan te geven op je belastingaangifte. Als je het hele jaar door verhuurt, dan geef je de huurinkomsten op jaarbasis aan. Ook inkomsten van verhuur via Airbnb worden belast in België. Wat je precies moet aangeven is afhankelijk van heel wat factoren en vraag je best even na bij je fiscale adviseur.

 

Tot slot willen we nog melden dat onderverhuren bij wet verboden is. Je moet zelf eigenaar zijn van de kamer of het gastenverblijf dat je verhuurt. Een tip, wees in orde met de regels, de Federale Overheidsdienst Financiën controleert streng en boetes kunnen hoog oplopen.

 

Bronnen: tijd.be - toerismevlaanderen.be

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.