Wat is de impact van de renovatieverplichting op tweede verblijven in Knokke-Heist?

Op 1 januari 2023 ging het Europees renovatiebeleid van start. Dit houdt in dat appartementen tegen uiterlijk 2050 een EPC-label A of A+ moeten behalen. België beefde, en terecht. Het Belgisch vastgoedbestand is immers relatief oud ten opzichte van andere Europese landen. Knokke-Heist doet het gelukkig veel beter dan het Belgisch gemiddelde. Toch komt het moment dat de doorsnee eigenaar van een tweede verblijf in Knokke-Heist aan renoveren moet beginnen dichterbij. 

 

12% van de tweede verblijven in Knokke-Heist heeft geen renovatie nodig

Het bovenstaand cijfer klinkt laag, maar dit is beduidend hoger dan het huidige Belgisch gemiddelde van 5%. Het betekent dat 12% van de eigenaars zich in de toekomst geen zorgen hoeven te maken over de energetische renovatie van hun appartement in Knokke-Heist. Ze hoeven zich ook geen zorgen te maken over de impact van de renovatieverplichting op een eventueel tijdstip van verkoop. 

 

Dat betekent evenwel dat 88% van de eigenaars van een tweede verblijf in Knokke-Heist hun appartement in regel zullen moeten stellen met de Europese richtlijn om naar een EPC-label A of A+ te evolueren. In vele gevallen zijn deze eigenaars momenteel aan het overwegen of ze hun appartement niet beter verkopen om aan de renovatieverplichting te ontsnappen. Zo’n 18% van de appartementen in Knokke-Heist moet zelfs binnen de 5 jaar gerenoveerd worden. Het is daarom belangrijk om als eigenaar van een tweede verblijf in Knokke om de EPC-waarde van je appartement te kennen. 

Wat betekent een renovatieverplichting concreet?

Om een EPC-peil van A of A+ te behalen zal 88% van de appartementen in Knokke vroeg of laat een energetische renovatie nodig hebben. Concreet gaat het hier over een renovatie op vlak van isolatie, duurzaam glas en buitenschrijnwerk, vloerisolatie of duurzame warmtebronnen zoals een warmtepomp. Bij Agimobel merken we dat eigenaars vaker beginnen met de renovatie van gemeenschappelijke delen. Ook worden de renovaties die het meeste rendement en het minste hinder met zich meebrengen eerst uitgevoerd. Concreet gaat het om het isoleren van daken en het vervangen van collectieve verwarming op mazout door gas en/ of andere bronnen zoals een warmtepomp. 

 

 

Dwingt de renovatieverplichting richting verkoop?

Voor nogal wat vastgoedeigenaars is de renovatieverplichting een factor om hun eigendom sneller dan verwacht te verkopen. Op dit moment spelen externe factoren veelal nog mee: Wanneer een huurder vertrekt, of wanneer iemand een appartement erft dat onderhevig is aan renovatieverplichting. Maar naarmate de renovatieverplichting strenger wordt, wordt verwacht dat de druk tot verkoop groter zal worden.

Een tweede beslissende factor waar rekening mee wordt gehouden is de afkoelende vastgoedmarkt in België. Het aantal Belgische woonleningen in februari 2023 stond immers op het laagste punt sinds 2007. Deze situatie levert een dilemma op voor wie denkt aan verkopen. Nu verkopen, in een moeilijker vastgoedklimaat met minder impact van de renovatieverplichting? Of wachten met verkopen tot de markt prijsgunstiger zit, maar de groeiende druk van de renovatieverplichting voelen? Alles in acht genomen, wacht wie niet wenst te renoveren beter niet te lang met het verkopen van hun woning.

Het lijkt er echter op dat Knokke-Heist een andere dynamiek kent dan het algemeen Belgisch vastgoedpatrimonium. Er wordt verwacht dat het vastgoed in Knokke-Heist in de eerstkomende jaren minder invloed zal ervaren door de Europese renovatieverplichting. Ze wordt beschermd door haar relatief goede EPC-score en hoogwaardige marktpositie. We geven ook aan dat de huidige vastgoedsituatie pand per pand bekeken moet worden. Alles samen blijft er nog altijd veel interesse in appartementen aan de kust. Dit maakt dat het Knokse vastgoed nog steeds een stabiele investering blijft tegenover een woeligere beleggingsmarkt. 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.