Waarom nu het ideale moment is om kustvastgoed te verkopen

Vastgoed aan de kust blijft een gegeerde investering, dat tonen de meest recente cijfers. Zo blijkt dat in het eerste kwartaal van 2021 de prijs van kustappartementen met 0,9 procent is gestegen. In datzelfde kwartaal vonden ook 32 procent meer transacties plaats dan vorig jaar, ook al ging er de tweede helft van maart een lockdown in. De pandemie heeft een duidelijke invloed gehad op de vastgoedevolutie aan de kust. Er is een zeer grote vraag van kopers, maar slechts een beperkt aanbod. Vastgoed aan de kust is schaars, maar dat biedt ook mogelijkheden. In dit artikel lichten we toe waarom dit het ideale moment is om je vastgoed aan de kust te verkopen.

Beperkt aanbod

Het is al een tijdje duidelijk, makelaars aan de kust - en dan vooral in Knokke - moeten hun uiterste best doen om hun aanbod op peil te houden. Vroeger duurde het een maand of vier voordat een pand verkocht werd, nu verbaast het niemand nog als het bordje 'te koop' al na een week verdwijnt. Het aanbod nieuwe panden kan de enorme vraag niet volgen. 

Enerzijds zijn er heel wat eigenaars die aarzelen om hun woning te verkopen, zeker nu tijdens de pandemie. Dat beperkt vanzelfsprekend het aanbod. Vermoedelijk zal er weer meer bestaand vastgoed verkocht worden naarmate de regels omtrent corona versoepelen. Maar dat is nog niet voor direct. Anderzijds neemt de ruimte om te ontwikkelen af. Hoewel ontwikkelaars in versneld tempo hun projecten bouwen en hun aanbod proberen verdubbelen, is er maar beperkt plaats aan de Belgische kust.

Herontdekking van de kust

Alles lijkt erop dat kopers geïnteresseerd zullen blijven in kustvastgoed. De pandemie heeft ertoe geleid dat men de kust heeft herontdekt, want Knokke is snel bereikbaar en ideaal om voor een korte periode even naartoe te trekken. 

Naast een positieve herontdekking van de kust, heeft de pandemie er ook voor gezorgd dat kopers veeleisender zijn. Een ruim appartement en een balkon zijn enorme pluspunten waarvoor kopers bereid zijn een meerprijs te betalen.

Het moment om te verkopen

De kopers van nu zijn veelal vijftigers die hun hypothecaire lening hebben afbetaald en weinig geleden hebben onder de coronacrisis. Zij zien het bedrag op hun spaarboekje stijgen en willen daar iets mee doen.

Daarbij komt nog eens dat banken steeds meer negatieve rentes aanrekenen waardoor men sneller geneigd is om het spaarboekje te investeren. ING België bijvoorbeeld rekent particuliere klanten met meer dan € 250.000 spaargeld een rente van 0,5 procent aan. Deze negatieve rente heeft een enorm psychologisch effect. Mensen met een half miljoen op hun spaarboekje moeten jaarlijks dan zo’n 2500 euro afgeven. Beter om het dan te investeren, toch? De overstap naar vastgoed is voor velen snel gezet.

De grote vraag naar vastgoed aan de kust in combinatie met een beperkt aanbod en een generatie vijftigers die bereid zijn om hun spaarboekje te investeren in vastgoed aan de kust, maakt dit het ideale moment om te verkopen. Heb je vastgoed aan de kust waar je zelf niks meer aan hebt en denk je er al een tijdje aan om het te verkopen, aarzel dan zeker niet.

Heb je vragen in verband met het verkopen van je woning? Ons team vastgoedexperten staat voor je klaar, aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

 

Bron: Trends

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.