Is 2023 het juiste moment om kustvastgoed te verkopen?

Inflatie, stijgende materiaalprijzen en hoge energiekosten wegen door op vastgoedprijzen. Hiernaast beïnvloedt de renovatieplicht hoofdzakelijk de prijzen van energieverslindende huizen en appartementen. Hoe gaat u hiermee om in 2023? 

kustvastgoed knokke

Push richting renovatie

Vanaf 1 januari 2023 legt de Vlaamse Regering strengere isolatie-richtlijnen op aan residentiële woningen die van eigenaar wisselen. Kopers van een residentiële eigendom met de minst energiezuinige labels E of F moeten hun eigendom binnen vijf jaar verplicht opwaarderen tot minstens EPC-label D. Deze energievereisten zullen binnen het kader van de Europese wetgeving per vijf jaar een EPC-score opschuiven. Tot 2050, waar de norm van iedere residentiële woning in België het EPC-label A wordt.

De Vlaamse Regering heeft het vroegere renteloos renovatiekrediet vervangen door een renovatiesubsidie. Deze kan echter enkel afgesloten worden samen en gelijktijdig met het hypothecair hoofdkrediet voor de verwerving van het pand. Vanaf een tweede verblijf wordt ook geëist dat de eigendom voor persoonlijk gebruik bedoeld is. Hieronder verstaat men dat wanneer ze verhuurd wordt, ze hoofdzakelijk (grondoppervlakte moet minstens 50% bedragen) voor particulier gebruik bestemd moet zijn. Enkel wanneer aan deze voorwaarden voldaan wordt, kan men een rentesubsidie voor renovatie aanvragen van 2 tot 3,5%.

 

Energieprijs wordt doorgerekend

Het verschil tussen de prijsstijging van woningen en de inflatie is zelden zo groot geweest. In euro’s betaalt u wel degelijk meer dan vorig jaar, maar wanneer men de woningprijs corrigeert met  inflatie, was er in 2022 reeds een waardedaling waarneembaar. Een belangrijke factor hierbinnen is de EPC-score van een woning of appartement. Zo zijn energie-efficiënte woningen reeds relatief duur tegenover gelijkaardige, niet-efficiënte woningen verkocht. Een residentiële eigendom met energielabel F wordt 22% goedkoper verkocht dan een gelijkaardig pand met energielabel B. Materiaalprijzen, verstrengende renovatiewetgevingen en energieprijzen zullen hier naar de toekomst toe ongetwijfeld verdere invloed op uitoefenen. 

Verkopen of renoveren?

De druk die de corona-pandemie op de vastgoedmarkt heeft uitgeoefend, is grotendeels verdwenen. Er is niet langer sprake van een vastgoedmarkt waar de verkoper het voor het zeggen heeft. Op dit moment bevinden we ons in een neutrale marktsituatie. Wel wordt er verwacht dat de stijgende populariteit van energiezuinig wonen onder invloed van de hoge renovatieprijs, strenger renovatiebeleid en stijgende energieprijzen het vormen van een kopersmarkt in de hand zal werken door het lagere aanbod aan energiezuinige woningen.

Dit effect op de markt zal niet van korte duur zijn, aangezien de renovatiewetgeving met intervallen van 5 jaar steeds zal verstrengen. Bijgevolg blijkt dat je als eigenaar van vastgoed met een EPC-score C of lager anno 2023 beter vroeger dan later de beslissing maakt: renoveren of verkopen?

bron: De Tijd

Indien u vragen heeft omtrent uw residentiële eigendom, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen! Wij kennen Knokke-Heist als geen ander en streven steeds naar een persoonlijke en correcte begeleiding. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.